免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 回復 發帖

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
林鄭條XY仲唔封關
真係乜9野人黎
林鄭條XY仲唔封關
真係乜9野人黎
Riko 發表於 2020-1-25 14:09
人?佢配咩

冇用架,真係香港大爆發,佢先會做SHOW封關
自己要做好準備
注意碰臉/食野前洗手
回到家最好第一時間換衣沖良

我真係唔知可以講乜好
屯門醫院

衛生署: 第三個確診病人23號晚去急症室 無入負壓房逗留左三四個鐘, 係到我要講聲唔好意思

負壓房原理: 正壓空氣會流向負壓空氣 負壓房可以防止病毒流出公共空間
簡單來講病人噴出黎既病毒有機會透過通風系統感染成間醫院
【伍健偉議員被捕受襲經過】

//[1月21日集會後受襲經過]

被扣留近40小時後,醫生多次要求我繼續留醫治療,不過考慮到我或許時日無多,同埋俾新聞武漢肺炎洗腦洗到怕左,決定提早出院出黎過新年,通宵諗左一晚,決定將由記者朋友影到的部分片段公開出黎,提醒大家無論西曆定農曆的新一年,警暴都從未停止過。

集會完結後,市民在西鐵站下面陸續離開,警方突然大批沖入輕鐵站截查市民,更一度進入路軌範圍,險象橫生,我與其他市民極力向克警呼籲要求對方冷靜,並要求對方給予合理的解釋,部分警員突然發難,施放多次胡椒噴霧,當中三度直接射向我的面部,混亂間一眾同事將我帶向後方接受治療。

接受簡單治理後,現場已空無一人,經查問後並沒有人即時被捕,聞訊黑警於康樂路強行截停及徒手打開車門截查年輕人,我們都立刻跑到康樂路位置,然後再次高聲要求見現場的指揮官,要求他交代為何他的下屬在沒有合理情況下,使用武力攻擊議員,期間只有我一人在警方的包圍中,克警不斷對我作出辱罵,更一度指我飲大左(原因可能是因為面部食椒後紅腫),其後警方撒離康樂路。

現場解封後再次聞訊又新街附近再有警方的扣捕行動,我們和記者立即飛奔向現場,到達時已見到多人受傷,更於警方身後見到一人頭部受傷,我即時要求急救員陪同我繞過他們去幫助傷者,我們亦應警方要求的指示下在防線旁過路,但行到一半之後,一群黑警沖向我的位置並質疑我沖入防線,我已即時多次表示是他們的同事指引我行,但黑警完全不聽解釋,不斷向我推進令我踏出馬路,然後再將我推至對面行人路,然後再次施放胡椒噴劑並以阻差辦公為由扣捕我,期間我多次要求需要治療但不果。

黑警及後將我帶入公園範圍,在扣上手銬後不斷拳打腳踢,並嘗試用力將我手指向反方向拗後,我多次大聲說出我是元朗區議員,並多次大聲叫出我被警方攻擊/襲擊,但黑警卻更為失控,不斷在我耳聲用粗口問候,並再次使用胡椒噴劑射向我胸部及腹部位置(一個鐘內硬食左7-8次),令到我下體亦一齊食椒。

及後我再次要求救護不果,直至帶上警車送入元朗警署時,我仍然沒有得到任何治療。

由被捕至入院的四個小時,我全身中椒的衣服一直不可以替換,全身刺痛無比,由其眼同埋下體(男人最痛

難聽過粗口

APPLEDAILY 1小時前

陳健波:兩地交流會斷咗

對於限制內地口岸出入境建議,陳健波則認為不可輕易封關,因中國幅員廣闊,中港交流頻密,「兩地交流會斷咗」,又形容「大家都係一家人,唔可以話隨便(封)」,指封關為極端措施,如果往後疫情「真係好緊要」,才應考慮實施,又反問「人唔得咁食物又得唔得?」

自救多福啦
政府根本唔會SAY NO只會不斷收到爆煲為止

【武漢肺炎】發燒中國客「人道理由」沙頭角入境

武漢肺炎失控,接連有中國旅客轉往香港求醫。《蘋果》獲悉,周四有一名發燒的中國旅客循沙頭角管制站入境,雖獲檢查站截停,最終仍獲准入境香港,由救護車送院。有入境處人員向《蘋果》稱,處方本有權以「傳染病(Contagious disease)」為由拒絕該病者入境,但最終按衛生署要求以「人道理由」准其往港就醫;前線人員質疑口岸作為防疫第一線,但防護物品不足,「連口罩都就快用曬」。

《蘋果》接獲消息,周四有一名發燒的中國旅客循沙頭角管制站入境。據了解,該名發燒旅客即場被衞生署人員截獲,經入境處人員辦理入境手續後,再由衞生署人員安排送院。

有知情入境處前線人員指,在出入境管制站的衞生署的人員若發現發燒旅客,會暫時將該旅客送往獨立房間,其間入境處人員會進行正常的「出入境查詢」,並翻查過往出入境紀錄,其後有可能以「傳染病(Contagious disease)」為由拒絕入境。惟該人員補充,部門亦有可能基於「人道立場」,容許有關旅客入境求醫,該旅客則會獲發「行街紙」。

該入境處人員指,部門只向前線提供口罩及消毒噴霧,但數量不足以應付,「我哋連口罩都就快用曬,N95得少少。」該人員又稱,部門沒有提供鞋套,接送該名發燒旅客時只使用銀白色保護衣,而非醫護用途的藍色保護衣。

難聽過粗口

APPLEDAILY 1小時前

陳健波:兩地交流會斷咗

對於限制內地口岸出入境建議,陳健波則認為不可輕易封關,因中國幅員廣闊,中 ...
oz13msOO 發表於 2020-1-25 15:40
........... 我都不知道該說什麼

點解仲未有人隊秝呢條仆街

14078# Riko

如果香港大爆發
我地應該會死先
高官有事仲第一時間有隊TEAM醫佢
我地冇床位好似武漢訓地等死
hk真係就俾呢班仆街杏家產玩燃完

黑警都未搞完又到呢單野
不停放堆病人落黎真係想殺人啊 ?

14080# Riko

問殺人政權係米想殺人
呢幾個月來反修例死既死傷既傷
TG射入屋斬肚界頸傷永久失明離奇跌死都有
唔洗問責又反佢唔到根本唔會CARE你地市民

03年SARS都"冇藥醫"
都係輔助療法靠你自己身體去打
因為當時轉季+好彩隻病毒變弱先冇失控
香港今次點
睇怕都係賭國運
班官燒唔到佢係唔會做野
如果好似流感咁轉播開左去又冇疫苗
我唔覺得係控制到
即使輔助療法WORK但你有冇咁多床位同人手去MON住D病人??
而且冇醫護中招係只係理想狀況
實際操作人為失誤根本無法完全避免
到發現失控火燒連環船到時醫療系統肯定差唔多崩潰...
想哭了
明明連細路仔都知道應該做野防疫
點解佢地仲可以用堆D莫名其妙理由亂咁搞驚你地唔死咁 ..
嗯,總之自己小心
提醒下屋企人注意衛生
(適當洗手同唔好亂摸野真係好重要)
入定D貨少出街
然後沒然後了

4PM,政府"新"消息:

1.無限期暫停來往武漢湖北嘅高鐵航班(其實大陸果邊一早已經停咗)
2.健康申報擴大到去所有口岸,包括各個碼頭
3.加強體溫檢測、口岸人手
4.離境人士做體溫檢測
5.香港人唔好去湖北省 <--這算措施???
6.取消特區政府去湖北嘅所有交流活動
7.取消香港本地所有大型活動

教育:
暫停延期至2月17日復課
首先中招唔一定會發燒,然後發燒可以食PANADOL,然後...