免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 回復 發帖
然而仲放緊人落黎
冇燃用

回家的時候認真想想
假如自己滿手是屎
開門手柄鎖匙包包什麼的會弄的都是屎吧...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
轉:

TUNS係Temporary Undergraduate Nursing Students (學護臨時職位)
即讀緊書嘅護士學生嘅parttime

1, 學護(TUNS)係非必要員工,黑雨已經唔洗翻,緊急級別(emergency level)更加唔洗!而且實習生係無保險
2, 03年沙士期間實習都係停撚灑,今次武漢肺炎比沙士規模大幾何級別,學護更加唔應該翻去照顧肺炎病人!

政府而家強迫學護,甚至要抽生死簽隔離病房(Isolation Ward)
1, 因為係想減低醫護罷工嘅影響!要學護頂替護士做護理工作!
2, 高層(藍)唔想自己賣命,穩班後生。(真係屌你老母)

如果強迫護學會造成咩後果?
1, 因為缺乏經驗,容易醫療失誤
2, 萬一真係失控,後生既會死撚灑,藍高層逃亡到海外。
更新:
HA開緊記招,話TUNS係HA Part time employment,係請黎幫手處理流感高峰期,唔單止依家肺炎。所以係繼續希望佢地幫手,當然如有高風險嘅地方/程序,就唔應該俾佢地幫手。

=====
完全唔mention TUNS 係冇保險
成地隱形病人,點determine high唔high risk
本港確診多一宗新型冠狀病毒個案,患者是47歲本地男子。

衞生防護中心傳染病處主任張竹君指出,患者於本月16至23日期間在武漢工作,在白沙洲市場從事文職,本月20日晚上在當地發燒,翌日到醫院看醫生,晚上退燒。23日到咸寧後,乘高鐵到深圳北,再坐高鐵G407班次3號車廂回港,期間一直有佩戴口罩。

她續稱,去年12月患者曾經被狗咬,在內地打過4針疫苗。在沒有發燒的情況下,回港後到醫院想再補打針,但院方解釋他毋須再打針,在醫院逗留一陣後離開。

患者周五(24日)再度發燒,昨日早上再到急症室求診後入院,目前已轉送瑪嘉烈醫院傳染病中心隔離,情況穩定。防護中心正追蹤他家中的太太和女兒,接受檢疫隔離。

[武漢肺炎]政府黑箱徵用粉嶺暉明邨作隔離 居民不滿擺雜物堵路
CLS:

隔離:
分開 X
隔呢:
旁邊 O

一國兩制
中國:蒙面法
香港:香港禁蒙面法上訴中
結論:港人治港,高度自治

春運
蝙蝠免疫系統好特別,特別到係佢可以阻止病毒攻擊蝙蝠但又唔會殺死病毒,令到蝙蝠同病毒可以共存,所以蝙蝠係一種識移動又有生命既一個生化武器庫,真係得班生番先會敢食蝙蝠

=====

與其說蝙蝠是病毒的天然宿主,準確來說牠們是這世界上100多種疾病的「保毒動物」(virus reservoir),這些病毒包含了致命的中東呼吸症候群(MERS)和伊波拉病毒。

研究團隊認為,蝙蝠能「攜毒不染毒」的箇中關鍵,在於免疫系統中的干擾素(Interferons, IFN)。當生物細胞受到感染時,免疫系統會產生能抵禦病毒感染的干擾素。研究結果發現,蝙蝠體內只有 3 種干擾素,僅為人類的四分之一。但儘管數量不多,在沒有感染任何疾病的情況下,蝙蝠部分干擾素也能「24小時全天待命」。然而對其他哺乳類動物來說,長期開啟先天免疫系統可能會令細胞和組織中毒。至於為何蝙蝠的免疫細胞能和諧地與其他細胞相處,是貝克接下來要研究的方向
識人讀nursing , 執返身彩cancel duty可以唔使返QE
斧你要保重 =(
識人讀nursing , 執返身彩cancel duty可以唔使返QE
斧你要保重 =(
Wilson 發表於 2020-1-26 19:55

做戲比D誠意好嗎??
湖北省公告20:25

香港政府轉發22:28
[PTT] 兩周前中國人對於香港人關心疫情的看法
https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1579779995.A.487.html
粉嶺人仆街了